A képen látható gusztustalanság csonthulladék.
Miből
készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint,
ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson
eszünkbe az eredete.
De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, virslik) dúsítva van csontliszttel, mert az rengeteg vizet tud megkötni. Ezért ad olyan szép vágófelületet.
A szalámik sem sokkal több húst tartalmaznak, mint a felvágottak! Kisebb a víztartalmuk ugyan, de azt nem hússal, hanem zsírral pótolják.
Ezek a készítmények hitvány minőségűek, mégis addig fogják gyártani, ameddig megveszik…
De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, virslik) dúsítva van csontliszttel, mert az rengeteg vizet tud megkötni. Ezért ad olyan szép vágófelületet.
A szalámik sem sokkal több húst tartalmaznak, mint a felvágottak! Kisebb a víztartalmuk ugyan, de azt nem hússal, hanem zsírral pótolják.
Ezek a készítmények hitvány minőségűek, mégis addig fogják gyártani, ameddig megveszik…
A
képen egyébként egy fehérjefeldolgozó üzem látható, ahol a vágóhídi SRM és
II. osztályú veszélyes hulladék megsemmisítésének előkészületei zajlanak.
Ezek a kivágott marha-gerincoszlopok begyűjtés után égetésre kerülnek.
Ezt a NÉBIH szakemberei szigorúan ellenőrzik és nem lehet nem betartani a
vonatkozó jogszabályokat.
A zselatin és a gumicukor állati csontból készül.
Ja, és a sofőrök, akik a gyárakhoz szállítanak, erős és gyomorforgató bűzről számolnak be.
Már az ókori Kínában gyógyították a izületi kopás okozta fájdalmakat marhacsontokból főt erőlevessel. A marhacsont (elsősorban a porcos rész) alapanyaga a kollagén, ami forró vízben zselatinná alakul át. A 1980 évek közepén egy német zselatingyártó indított el egy sor klinikai kísérletet, ahol kettős vakpróbával igazolták a zselatin kedvező hatását az izületi bántalmakra.
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésKöszönöm a kiigazítást. Szeretném jelezni, hogy nem vitatom, hogy a zselatinnak gyógyhatásai is lehetnek. Nem vagyok orvos, nem kutattam a témát, közzétettem azt, amit olvastam. Érdekesnek találtam.
Ugyanakkor azt hiszem, hogy a sok mesterséges adalék, színezék, tartósítószer, és ki tudja még mi minden van a gumicukorban (ahogy szörpökben, szalámikban, szószokban, fűszerkeverékekben, konzervekben, stb.), semmiképp nem lehet egészséges. És az sem biztos, hogy normális, ha gyomorforgató bűz árad a feldolgozóból...