Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. október 17., szerda

Eldobom az agyam...

Van itt egy hír, politikai-gazdasági... azt mondja, hogy 764 milliárdos megszorítás jön.
Részletezi is:

Fontosabb részletek
  • Nem feleződik a bankadó mértéke 2013-tól;
  • A pénzintézeti tranzakciós adó egy ezrelékről kettőre nő;
  • A kincstári tranzakciós adót is megduplázzák;
  • Az iparűzési adó elszámolására vonatkozó szabály szigorodik;
  • Bevezetik a közműadót a föld alatt lévő vezetékekre, csatornákra;
  • Szigorítják a cafeteria-szabályokat: az egészségügyi hozzájárulás utáni terhelés 10 százalékról 27 százalékra nő;
  • 2,5 millió forintig egyedi számlaellenőrzés lesz a NAV-nál
Azt írja:
"Brüsszel szerint kevés az október elején bejelentett 400 milliárdos csomag, a hiány nem 2,7, hanem 3,7-3,9 százalék lesz. Ezzel továbblépne a 2004 óta tartó túlzott deficit eljárás, 1000 milliárdnyi uniós támogatást bukhatnánk. A kormány ezt nem akarja, ezért bár nem ért egyet a brüsszeli értékeléssel, de újabb 367 milliárdos csomagról döntött. A két kiigazítás együtt 764 milliárd forintra rúg. Csökken a cafeteria-adókedvezmény, nem csökken a bankadó, jön a közműadó és kétszeresére emelt csekkadó lesz."
 Ki a fenét érdekel, mit gondol Brüsszel? Már így is épp elég hatalmat adtunk nekik a társadalmunk felett, ezt inkább visszavenni kéne, nem tovább nyomni a kezükbe még magunkat: tessék, itt vagyunk, tiporjatok méég!!!
 
 Aztán ezt írják:
"„Közgazdaságilag abszurdumnak, politikailag kettős mércének tartjuk, de a kohéziós pénzek megtartása érdekében újabb egyenlegjavító lépéseket teszünk” – vezette fel a kormány újabb 367 milliárdos megszorítócsomagját Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter."
Most komolyan... azt gondolja, Matolcsy úr, hogy ettől most elhisszük, hogy értünk teszik?
 
Van Matolcsy-csomag:
"Matolcsy szerint az október 5-i 133 milliárdos idei és 397 milliárdos jövő évi csomag elég lenne a jövő évre tervezett 2,7 százalékos deficit eléréséhez, azonban október 15-én az Európai Bizottság jelezte, amit korábban már sok elemző is mondott: a lépések kevesek lesznek a hiánytartáshoz. Brüsszel szerint újabb lépések nélkül 3,7-3,9 százalék lenne a hiány jövőre, mondta Matolcsy, ami miatt a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás a következő fázisába lépne. Ennek következményeként elveszíthetnénk a jövőre nekünk járó 1000 milliárd forint körüli kohéziós támogatást. Ezt a kormány nem akarja megkockáztatni, hiszen ennek súlyos gazdasági növekedési áldozatai lennének, így, bár nem ért egyet a brüsszeli értékítélettel, de újabb megszorításokról döntött. "

A cikk így folytatódik:

A csomag

Matolcsy akárcsak 12 napja, most is hét bevételnövelő lépést jelentett be, ezek a kormány számításai szerint 367 milliárd forinttal javítják az egyenleget.
Az első döntés az, hogy a bankadó 2013-ban nem feleződik meg. "A kormány és a bankszövetség közötti megállapodás nem tudjuk tartani az EU szakmailag elhibázott elemzése miatt. Ez 72 milliárd forint többletbevételt jelent" - fogalmazott a tárcavezető.
 

A Bankszövetség szerint nem lesz gazdasági növekedés

„A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Kormány a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat egyoldalúan megszegi. A mai kormányzati bejelentésekben szereplő intézkedések – parlamenti elfogadásuk esetén – veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. Mindez nagy mértékben visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást. A Bankszövetség ezúton is felhívja a Kormány és  a közvélemény figyelmét a bejelentések elfogadásának rendkívül negatív gazdasági és társadalmi hatásaira”.

Második intézkedésként a tranzakciós adó mértéke 1 ezrelékről 2 ezrelékre nő, ez 90 milliárdos bevétel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 100 ezer forint átutalása után nem 100 forintot, hanem 200 forintot kell a költségvetésnek elutalni. Matolcsy elmondta, hogy a bankok egyedi döntése, hogy ezt a terhet áthárítják-e az ügyfelekre vagy sem, esetleg csak részben, de a nagy verseny miatt erre nem nagyon lesz lehetőségük, mondta a miniszter."

No, kérem.
Matolcsy úrnak még a szeme sem áll jól, tehát feltehetően nem is látja jól a dolgokat.
 
Egyébként sem értem: az emberek rá vannak kényszerítve a bankszámlák használatára, az én munkahelyem több másikkal együtt csak átutalással teljesíti a munkabér kifizetést.
Adózott, szépen, bőven adózott jövedelem érkezik a bankszámlára, amit kényszerből használunk. Ha már így alakult, nyilván igyekszünk olyan pénzintézetet választani, mely a legjobb kondíciókat kínálja. Az OTP például nem ilyen, de az UniCredittel barátok vagyunk. Ott díjmentesen vehetem fel a fizetésemet, egy hónapban annyiszor, ahányszor csak akarom. Nem így az ERSTE banknál, ott az első két alkalom díjmentes, a többiért fizetni kell. Ahogy az egyenleglekérdezésnél az OTP esetében.
A bankok versenyben vannak? Tényleg? Hát, nem tudom... ahogy azt sem, hogy miért gondolja Matolcsy úr a kacska szemeivel, hogy nem hárítanának ránk egy fillérnyit sem a terheikből?
 
Aztán ott van ez a közmű adó: a föld alatti vezetékeket és csatornákat akarják megadóztatni. Mi ez a balgaság megint? A levegővétel lesz talán a következő? Bárki legyen is az alanya a közmű adónak, végül megint a társadalmon csattan.
 
És megint azok érzik majd meg, akiknek nem milliós a havi jövedelmük...
 

 
 
Written by Syssa®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése