Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. október 11., csütörtök

Egy ismerősöm könyvet olvas...

Önmagában persze, ez nem hír, hiszen egy intelligens, okos, tanult emberről van szó, aki térképész.

A lényeg abban van, amit olvasott:

„Hegyekről, hágókról és a köztük történő mindenfélékről nemcsak a zen irodalmában olvasni, hanem minden nagyobb vallás legendáiban. A földrajzi hegységből természetes az allegória útja a lelki hegységig, amelyet minden léleknek le kell gyűrnie, hogy céljához jusson. Mint hátunk mögött a völgylakók, a legtöbb ember lenn él a lelki hegyek alján, és látja bár mind életében, soha nekik nem vág. Inkább meghallgatja a visszatérő utazók történeteit, és megtakarítja az ínszakasztó fáradságot. Mások nekivágnak, de csakis tapasztalt kalauzok vezetésével a legjobban kijárt és legkevésbé veszedelmes ösvényeken. Ismét mások, akik sem nem tapasztaltak, sem nem bíznak kalauzokban, a maguk ösvényét próbálnák kitaposni. Sikerrel kevesen járnak közülük, azonban olykor az akarat, a szerencse és a kegyelem megsegíti őket. S ha már benn vannak a hegyek közt, ráébrednek, hogy a lehetséges utak közt nincs se egyedül üdvözítő, se kivált ajánlatos. A hegyen át annyi út vezet, ahány lélek nekivág.” --- Pirsig
Szeretném hinni magamról, hogy azok közé tartozom, akik nem tapasztaltak, és nem is kérik vezetők tanácsát, sokkal inkább akarják maguk bejárni a saját útjukat, tudván, hogy a legmélyebb tudásra, melyet már a lélek szerez meg, ezáltal tehetnek szert.


Written by Syssa®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése