Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. október 17., szerda

Ertsey Attila: Az autonóm település gondolata

 


A globalizálódó gazdaság és a határok feloldódása nemcsak kulturális identitásvesztéssel járhat, hanem gazdasági kiszolgáltatottsággal is. A negatív kockázat kivédése helyett a helyzet felkínálta pozitív kihívás elébe kell mennünk. Ez a régiók világgazdaságba ágyazott működése révén lehetséges, azonban csak erős kulturális és gazdasági identitástudaton és önigazgató, autonóm működésen keresztül valósítható meg.




Az autonóm település gondolatát az 1996-os Naturexpón felépített Autonóm Ház alapozta meg. A kiállításon a Szelíd Technológia Alapítvány – mint nonprofit szervezet – vállalkozásában felépítettünk egy önellátó lakóházat, amely a ma hozzáférhető szelíd technológiákra, megújuló energiaforrásokra és nyersanyagokra alapozva készült.
A sikeresnek bizonyult kiállítás révén bebizonyítottuk, hogy van reális alternatívája a centrális elosztóhálózatoknak kiszolgáltatott fogyasztói létnek, lehetséges az önállóság, méghozzá saját forrásokra támaszkodva.

Bővebben... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése