Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. szeptember 28., péntek

Most légy okos...

Ezt olvastam ITT:

"Terítéken a választási regisztráció és a Ptk.

A keddi ülésnap másik attrakciója, hogy megkezdik a sok vitát kiváltó választási eljárásról szóló törvény vitáját. Az Index is megírta, hogy a jegyrendszerre adott szabadság mellett semmilyen racionális érv nem szól azon kívül, hogy csökkenti a választási részvételt és ezzel elősegíti a Fidesz 2014-es győzelmét. Az MSZP az őszi szezonra stratégiát váltott: egyértelműnek látják, hogy a kormánytöbbség manipulálni akarja a következő választásokat, de ezúttal nem bojkottálják a parlamenti vitát, hanem részt vesznek benne.

A sarkalatos törvényt  korábban megszokott gyakorlatnak megfelelően egyéni képviselői indítványként nyújtotta be Lázár János Kósa Lajossal és a KDNP-s Vejkey Imrével. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint ezzel ismét tudatosan megkerülték a kormányt terhelő szakmai és társadalmi egyeztetési kötelezettséget. Lázár János az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit is kiegészítené egy felhatalmazással, amely alkotmányos szinten tenné lehetővé a regisztráció bevezetését. A jogvédők szerint előzetes normakontrollra volna szükség, de ennek kockázatát a kormány nem vállalja.

A választási iroda levélben tájékoztatja az embereket a regisztrációról. A négyévenkénti feliratkozás szeptember 1-jétől - ha a következő év első felében választás van - a szavazás előtti 15. napig tart. A választópolgárok ekkor kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a következő ciklusban esedékes összes általános és időközi választásra. Aki a két regisztrációs időszak között válik nagykorúvá, 17 éves kora betöltése után bármikor kérheti felvételét a névjegyzékbe.

A Magyarországon élők ezt személyesen, a jegyzőnél, vagy az interneten, az ügyfélkapun keresztül tehetik meg, illetve szeptember 1-jétől két héten át a jegyzőnek címzett levélben is regisztrálhatnak. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok levélben iratkozhatnak fel, a regisztrációs időszak alatt bármikor.

Megszűnik  az ajánlószelvény-gyűjtés. A jelöltállításhoz ezentúl kétszáz támogató aláírást kell összegyűjteni az egyéni választókerületekben, míg az európai parlamenti voksoláson ötezer ajánlás szükséges a listaállításhoz. Újdonság, hogy egy választópolgár több ajánlást is leadhat. Az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi.

A 2014-es választáson nem lesz kampánycsend. A kampánykiadások nagy részét az állam adja: a tervek szerint minden jelölt a jelenleginél magasabb összegű, az egymillió forintot is meghaladó hozzájárulást kap majd. Az összeggel a választások után tételesen el kell számolni. Egyéb támogatást csak magánszemélyektől lehet majd elfogadni, de az várhatóan a költségeknek maximum az egyharmadát teheti majd ki."

Na. Szóval az nem baj, ha regisztrálni kell, mert, ahogy egy jogász ismerősöm érvelt: "[...] Ezután csak az mehet majd szavazni, aki előtte x nappal regisztráltatta magát és ez arra tökéletesen jó, hogy megszünteti a „gyere Józsikám velem szavazni x-re és meghívlak egy vodkára”. Nem lesz erre mód, hisz „Józsikám” letojta és nem regisztráltatta magát, tehát nem is vehető meg a szavazata. Ergo a valóban átgondolt és szavazni akarók fogják leadnia voksukat és a sok bérszavazó eltűnik. Az pedig nagy baromság, hogy ezzel sérül a választáshoz való jog, hiszen akit a tv. most is enged szavazni, csak egy plusz feladata van, de ez sok más területen is meg van... pl. az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés is kell, nem elég az adásvételi szerződés… és érdekes módon még sem csorbul a tulajdonhoz való jog ezzel.. igen egy plusz teendő van, de ennyi…"

De honnan tudjuk, hogy ezzel a jelenleg hatalmon lévő párt nem nyerhet-e ismét választást? Honnan tudjuk, hogy jelenleg hogy áll a mérleg: ki támogatja még mindig a FIDESZ-t, és ki vált ellenzőjévé a választások óta?

Honnan tudjam, hogy kire szavazzak, ha egyiküket sem ismerem, és nem hiszek egyetlen parlamenti képviselőnek sem, mert ígérettel már a mi saját nagy falunkat is meg lehetne építeni a kínai hasonlatára?

Világ életemben bajban leszek a politikával. Soha nem értettem, és feltehetően nem is fogom. Valószínűleg azért, mert a politika taktikázás nélkül nem létezik, én pedig nem vagyok nagy taktikus: a tiszta, sima, őszinte dolgokat szeretem.

A politika egyik kategóriába sem sorolható. Talán épp ezért tart ott az ország, a világ, ahol...

Written by Syssa®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése