Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. szeptember 21., péntek

A székelység története

A székelység történetét összefoglaló tankönyv jelent meg Erdélyben

A székelység történetét összefoglaló hatodik és hetedik osztályos iskolásoknak szánt tankönyvet mutattak be kedden Csíkszeredában. i 

   A tankönyvet székelyföldi történelemtanárokból és történészekből álló, 11 tagú bizottság készítette el úgy, hogy az iskolai tankönyvnek is megfeleljen, de kézikönyvként bármelyik korosztály számára hasznos olvasmány legyen. Ferencz S. Alpár csíkszeredai történelemtanár, a tankönyvet kidolgozó bizottság koordinátora az MTI-nek elmondta, hogy a Hargita megyei tanács megbízásából 2011 elején kezdtek dolgozni a tankönyvön, annak egy kezdeti változatát közvitára is bocsátották.

 

[...]

 

Ferencz S. Alpár - aki korábban Hargita megye főtanfelügyelőjének tisztségét töltötte be - az MTI kérdésére elmondta: a tankönyv összeállítását megelőzően felmérték az igényeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a székelyföldi iskolák zömében már a 2012-13-as tanévben valamilyen formában tanítani kívánják a székelység történetét. Az iskolák egyharmadában választható tantárgyként, kétharmadában pedig délutáni történelemköri foglalkozásként ajánlják a székelység történetét. Ferencz S. Alpár hozzátette, formaságnak számít a tanfelügyelőségi jóváhagyás, amely a tantárgy bevezetéséhez szükséges.

 

Az én nevem valaha Székely volt.

Nem csak a nevem, az ereimben csordogál még némi székely vér: apai nagyapám családja Erdélyből származik.

Gyermekkoromban elvittek oda a szüleim, több alkalommal is.

Csodálatos vidék, csodálatos kultúrával, képzőművészeti tárgyakkal.

Az emberekről nem tudok nyilatkozni, mert gyermekként csak annyi ragadt meg bennem, amennyit a felnőttektől hallottam: nem szeretik a "magyarokat".



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése