Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. június 27., szerda

Jeles ünnepek - Apák napja

2. Apák napja
        (Forrás: Wikipédia)

      Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. (Vannak, akik – viccesen – május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának.) A 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Amerikában a Crestonban Washingtonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét. A hölgynek az adta meg a kellő önbizalmat, mikor Anna Jarvis megalapította az anyák napját. Az apák napjának eredeti tervezett dátuma június 5., édesapja halálának évfordulója lett volna, de nem volt elég idő megbeszélni a részleteket a szervezőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották, és tartják ma is. Az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.
A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. Az apák napját 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is megtartotta családjával, majd Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy nyilvánítsák nemzeti szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.
Az utóbbi években a kereskedők alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor általában a műszaki cikkek és a szerszámok kereslete növekszik. Iskolák, és egyéb gyermekintézetek az ünnep előtt mindig ajándékokat készítenek.
A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.
Érdekességek 
Ilyenkor bonyolítják le a legtöbb R-beszélgetést (olyan telefonhívás, melynek költségeit a hívott fél viseli)
Az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját
Tréfásan a fizetésnapot is szokás több országban „apák napja”-ként emlegetni.


Véleményem szerint a férfiak apai mivoltukban alul vannak értékelve. Ezt bizonyítja az is, hogy a gyermek születésekor anyasági segélyt kapnak a kismamák, és az apák napját nem övezi olyan felhajtás, mint az anyák napját.

Mivel úgy gondolom, illetve azt tapasztaltam, hogy egy valódi apa jelenléte nélkülözhetetlen a gyermek optimális szociális és mentális fejlődéséhez, ezért mi az apák napját idén is (tavaly is) megünnepeltük. Idén ez a nap június 17-e volt.
Apucikánk tavaly egy üvegfestett sörös korsót kapott, ami dísztárgy (söriváshoz van másik üvegedény). Idén egy praktikusabb dolgot, egy rövidnadrágot kapott. 

Idealista lévén, úgy hiszem, hogy azzal érhetünk el változásokat, talán nem rövid idő alatt, de annál mélyebbeket, ha mi magunk is változunk. Jelen esetben, ha az apák éreznék, hogy ők is komoly részesei a gyermek fejlődésének, és nem csak akkor kell a jelenlétük, ha épp szigorra van szükség, a gyermekekben (főleg a leány gyermekekben) talán egy egészségesebb férfi-kép alakulhatna ki.

Az apa egy gyermek életében ugyanolyan szent és sérthetetlen, mint egy anya.
Az apákon és anyákon együttesen múlik, hogy ezt a szent és sérthetetlen lényeget megőrizzék, gyermeküknek megmutassák, az igényt erre továbbadják.

Éljenek az apák, az év minden egyes napján!


Written by Syssa®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése