Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. július 13., péntek

Osztogatnak,

 és nem fosztogatnak, ami szerintem óriási különbség!

Nem csak Budapesten, de feltehetően az ország többi nagyobb lélekszámú városában is láthatók fiatalok, akik szolgáltatást vagy terméket népszerűsíteni hivatott szórólapokat osztogatnak járókelőknek, vagy az autósoknak…
   Nincs is ezzel baj, ez is egy közismert és jellemzően a kisebb költségvonzata miatt előszeretettel alkalmazott módszer. Ráadásul ezért a terjesztők pénzt kapnak, ami szerintem becsületes munkával szerzett jövedelemnek, illetve jövedelem-kiegészítésnek számít.
   Pont emiatt nem nézek soha keresztül azokon az embereken, legyen az korát tekintve feltételezhetően diák, vagy korosabb, így elképzelhető, hogy munkanélküli, vagy leszázalékolt, stb., akik a forgalmas helyeken így keresik meg az ezért járó aprópénzt; mert lássuk be, ebből senki nem lesz milliomos!
Sőt, a postaládánkra sem írtam ki, hogy nem kérek szórólapokat; mi több, a minap volt szerencsém beengedni egy kb. ötvenes évei elején járó hölgyet, aki hálálkodott azért, mert beengedtem, és lehetővé tettem számára, hogy a biztonsági ajtókat hirdető szórólapokat elhelyezze a lépcsőházunkban található postaládákba.
   A fiam, a többi diákhoz hasonlóan, dicséretes módon ugyanezzel igyekszik megszerezni a szükségletei fedezéséhez elengedhetetlen összegeket.
Az idejét tehát nem csavargással, naplopással vagy „léhűtéssel” kívánja tölteni, és a pénzt nem becstelen vagy mocskos módon kívánja előteremteni.
   Az általa tapasztaltak alapján azonban úgy tűnik, hogy napjainkban az emberek, vagy a társadalom bizonyos rétege nincs tisztában a munkalehetőségekkel, a megélhetési problémákkal, vagy az egyéb szociális problémákkal, mint pl. a tinédzserek elvadult világa… Napjainkban az emberek a tisztességes munkavégzést nem tolerálják; idős asszonyok seprűnyéllel támadják meg a szórólapokat a postaládába dobáló fiatalokat, hozzájuk nem méltó hangnemben illetlen kifejezéseket használva tesznek javaslatokat a fiatalok úti célját illetően.
   Elképesztő!
Kicsit meg is zavarodtam!
   Le kell nézni azokat, akik ezzel próbálják biztosítani a napi betevőt, vagy próbálják meg növelni a bevételüket?
   Esetleg a szórólapok olyan mértékben telítik a szemetesünket, hogy a hulladékkezelési díj összege, melyet a Díjbeszedő Holdingnak vagy a közös képviselőnek kell megfizetnünk, jelentősen növekedne?

   Joga van-e bárkinek arra, hogy a szórólapozók lépcsőházi (közös helyiség) jelenléte miatt rendőrt hívjon?
   Joga van-e a közös képviseletnek megtiltani a szórólapozók belépését a lépcsőházba, és a szórólapok postaládában történő elhelyezését?
   Próbáltam utánajárni, belenéztem a társasházakról szóló 2003. évi törvénybe.
   Bizonyos értelemben a legnagyobb sajnálatomra, a törvény szerint a lépcsőház közös tulajdon, mely kapcsán biztosítani kell a vagyonvédelmet, a ez élet, a testi épség és a személyi szabadság védelmét, a jogsértő cselekmények megelőzését.
   Ezen kívül a lépcsőházra vonatkozó szabályokat a házirend ugyanúgy tartalmazza, ahogy a külön tulajdonban álló ingatlanrészekre vonatkozó rendelkezéseket is, amennyiben azok a lakóközösség tagjait is érintik (pl. fúrás, kalapálás, egyéb, erős hanggal járó tevékenység folytatása).
Ennél fogva a lakók dönthetnek úgy, hogy a szórólapozókat nem engedik be a területükre, tehát úgy tűnik, hogy szükség esetén rendőri közreműködést is igénybe vehetnek.
   Azt azonban nem hiszem, hogy bármely törvény megengedi, hogy fiatalokra, akik nem a büntető törvénykönyv szerinti bűncselekményt kívánnak elkövetni, seprűnyéllel lehessen támadni… még akkor sem, ha a közös tulajdon védelmében jár el valaki, hiszen a szórólapozók jóhiszeműen, és nem rosszhiszeműen jártak el.

   Nem vagyok jogász, nem vagyok közös képviselő sem.
   Ember vagyok, aki ráadásul most igen szorult helyzetben van, és akár szórólapozással is kiegészítené a táppénz összegét, ha az nem lenne törvénybe ütköző.
   Emberként, és szorult helyzetben lévőként nem hiszem, hogy tolerálni tudnék egy idős asszonyt, aki seprűnyéllel támad rám…




Written by Syssa®

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése