Mottó

"Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét."
Popper Péter®
________________________________________________

2012. április 30., hétfő

A világ legszebb szerelmi története


„Egyszer volt, hol nem volt… de, volt. Volt egyszer egy nő és egy férfi.
Kettejük között vitathatatlanul ott volt az a végzetes kötelék, mely két szívet és lelket eredendően, végtelenül összeköt…”

Egy tegnap délutáni igen kellemetlen, szívemet mélyen bántó incidens után megint azon kaptam magam, hogy már fogalmazódik bennem a következő írásom.
A téma azonban már annyira intim, és annyira bonyolult az előzmény, alap, vagy nevezzük bárminek, hogy elvetettem a megírását.

Éjszaka, nem bírván elaludni, a televíziós programrögzítő kütyün átnézve a felvett műsorokat, kétségbeesve vettem tudomásul, hogy a film, melyet úgy vártam, nincs a rögzítettek között.
Elszomorodtam, és amíg azon tűnődtem, hogy lesz-e még lehetőségem a sugárzott adások közül rögzíteni a vágyott filmet, a video tárat böngésztem.

Majdnem felsikoltottam örömömben, mikor észrevettem, hogy ott szerepel a „kikölcsönözhető” filmek között.
Bár láttam, hogy nem olcsó a 24 órás díj, mégis szinte önkéntelenül nyomtam meg a távirányítón a gombokat, és a filmet már nézhettem is.

A film egy regény alapján készült, szerzője a saját életét mintázta meg. A regény 1847-ben jelent meg, rettentően sikeres lett.

A szerzőről nem sok információ maradt meg a fejemben, mert már régen nem foglalkoztam szépirodalmi alkotásokkal. Azt azonban pontosan tudtam, hogy a hölgy, aki abban az időben vette a bátorságot, és tollat ragadva papírra vetette érzéseit, gondolatait, világnézetét - bár mindezt álnéven tette -, lenyűgöző egyéniség lehetett.

Most, hogy megnéztem a filmet, efelől már szemernyi kétségem sincs.

A Wikipedia-n (mire nem jó az Internet?!) utána olvasva, megdöbbenten tapasztaltam, hogy a hölgy pont annyi idős volt, mikor elhagyta ezt a világot, mint én most.

Mivel a regény önéletrajzi ihletésű, nem csodálkoztam, hogy a női főszereplő szinte pontos hasonmása az írónőnek. Vörös haj, szelíd arc, jóságos tekintet, szilárd erkölcsről árulkodó testtartás…

Egyes nézetek szerint a hipochondria nevű betegségbe halt bele, távozásának okaként azonban a tífuszt, a várandósság alatti folyamatos hányást, illetve leginkább a tuberkolózist jelölik meg. Ez utóbbi szerepel halotti bizonyítványában is.

Lett bármi is a végzete, életműve feledhetetlen, és rendkívül tanulságos.
Gazdagabbá lesz tőle az ember, ha olvassa és érteni igyekszik minden szavát, minden gondolatát.

Kár, hogy ez a tudatos tudás, amit a regény adhat, ha megértjük, halálunkkal elenyészik. Lelkünk több lesz általa, de következő életünkben nagyon kell figyelnünk minden egyes sugallatra, a kezdetektől ahhoz, hogy a Charlotte Brontë által megélt, megtanult és szeretettel számunkra átadott tudással élhessük az életet.

„Akármilyen öregek, csúnyák, megbántottak, elhagyatottak és csüggedtek vagyunk is, amíg szívünkben ki nem alszik az élet parányi szikrája, addig, e kihunyó kis parázs mellett, ott didereg éhesen, kísértetiesen a sóvárgás, elismerés és szeretet után.” – írta a szerző.
   De ezt csak olyan ember tudhatta, akiről világ életében azt mondták a környezetében, hogy csúnya kis béka, és aki mindezt el is hitte, mert az ellenkezőjét soha nem hallotta. Aki nem tudta még, hogy a szépség nem külcsíny, „A tiszta lélek, a szerénység, a helyes elvek sosem kísérői a szépségnek.”

Abbot, a Reed ház szolgálója úgy tartotta, hogy „Ha kedves, szép gyermek lenne, sajnálni lehetne árvaságáért. De egy ilyen kis varangyos béka nem érdemel szánalmat.„
Igazán érdekelne, vajon Abbot kisasszony milyen lehetett… és hogyan vehette magának a bátorságot arra, hogy lenézze embertársát.

Feltételezem, hogy úrnőjét, Mrs. Reed-et majmolta, aki ékes példánya az emberi gonoszságnak, és egyben gyengeségnek. Mert bár végtelen jóságában Jane Eyre megbocsátott nagynénjének, mondván, az nem tudja, mit cselekszik, mikor szentül hitte, hogy a gyermek lelkének kínzásával csak rossz hajlamait irtja ki gyökerestül, az ilyen viselkedés nem engedhető meg. "Csak a gyöngék teszik ki gúnyolódásuk céltáblájául a szelíd érdemeseket."
   Senki ember fia nem magasabb rendű más embernél. Amit a világban anyagiakban összeszedünk, összegyűjtünk, összekuporgatunk, az Úr előtt nem ér semmit.
   Amiről számot kell adnunk Isten előtt, az mindig csak a lelkünkből fakadó cselekedetünk.

Ezt végig gondolva rettentő bánat ül rá a szívemre.



Written by Syssa®

2012. április 26., csütörtök

Ne kérdezd

Danival beszélgetve megtudtam, hogy néhány társával egy produkciót készítenek.
A megállapodás szerint mindenki magáról írna szöveget.
Daninak nem volt túl nagy kedve ehhez, mert nem igen szereti, amikor az emberek fényezik magukat.
Mondtam neki, hogy neki nem muszáj ezt a balga trendet követnie.
Mondtam neki azt is, hogy írok két "verset", talán találhat benne valami használhatót...

Megszületett az első kreálmány, ami nem életem első efféle írása, de ugyanúgy semmilyen költészeti szabálynak nem felel meg, ahogy a korábbiak sem...
A tartalma Dani szemszögét igyekszik tükrözni.
A fiam szerint annyira nem rossz....



Ne kérdezd, ki vagyok, nem akarod tudni
Jobb nekem a fejemet a homokba dugni
Így nem kell látnom a felkelő napot,
S nem kell hallgatnom a prédikáló papot,


Ne kérdezd, ki vagyok, erre nem felelhetek,
Nem tudom tesó, sztem jobb, ha mindent feledek
Segít a lé, bár bűzös, mint egy kocsma,
De így a holnap szebb lesz, mint a ma.
 

Van-e anyám, és apám, komolyan azt kérded?
Te eddig úgy tudtad, a gólya hozza a gyereket?
Ne pipíts bro, világra szült anyám,
Bár lehet jobb lett volna, ha kerüli az apám


Ref.:
Van egy anyám és apám, de ne kérdezd, ki vagyok
Úgy érzem, csak ledobtak ide a marslakók
Ha találsz valamit, ami felismerhető,
Szólj, hogy a fejem felett lehessen egy tető


Anyám akart, tudom ezt jól régen,
De az életünk elcsúszott valahol a jégen
Fagyos a hangulat, néha pedig éget
Igazodj ki rajta, hátha te megérted
 

Azt mondja, szeret: kár hogy ezt nem érzem
Bár lehet majd meglátom, ha egyszer a szemébe nézek
Nélküle egy részem látod, odaveszett,
Vele viszont nem lehet bírni az egészet


Ne cigizzé’, ne igyá’, haggyad a galerit,
Járjál iskolába, tanuld meg a házit!
Mindig ezt szajkózza, unom már veszettül,
Jobb nekem, ha az utam a semmin vezet keresztül.


Ref.:
Van egy anyám és apám, de ne kérdezd, ki vagyok
Úgy érzem, csak ledobtak ide a marslakók
Ha találsz valamit, ami felismerhető,
Szólj, hogy a fejem felett lehessen egy tető


Mit ér a diploma, ha úgyis az utcán végzed,
Fedél nélkül-t árulsz, hogy legyen egy kis pénzed?
Ne mondd nekem tesó, hogy a dumám nem vágod,
Velem együtt Te is csak az utcákat járod.


Kicsi korban az ember még hiszi a szépet
Aztán felnősz és érzed a poklot ahogy éget
Milyen világ az ahol nincsen igazság
Ahol nem hagyják az embert, mindig csak szívatják?




Written by Syssa®

2012. április 25., szerda

Nyúlketrec a lakásban (Mediacontent)

Mondhatom, hogy a témában már-már jártas vagyok. Tavaly, az akkor volt 7 éves lányomnak feltettük a kérdést, remélve, hogy okosan dönt: "Mancus (ez a kislányunk beceneve, ami a manó szóból származik, saját szerzeményemként), mondd, melyiket szeretnéd jobban? A robot-mozgó-szőrös kutyát (reklámból, valami szembi, vagy hogyan is hívják), vagy egy élő nyulacskát?" Tudniillik, a közelünkben lévő bevásárló-parkban van egy kisállat kereskedés, ahová minden olyan alkalommal be kell mennünk, és a kisnyulaktól kezdve a teknősig minden, ott fellelhető állatfaj képviselőjét meg kell látogatnunk, és üdvözölnünk kell, mely alkalmak eredeti célja a saját táplálásunkhoz történő eledel-beszerzés.

Az említett kisállat kereskedésben a nyulak a bejáratnál vannak, és kicsi lányunk bennük szokott a legtöbbet gyönyörködni.

Tudva lévő, hogy a gyerekek rendre és fegyelemre szoktatásában nagy szerepe lehet a háziállatnak. Mi - fáradt és elnyűtt szülőkként - egyértelműen olyan házi kedvencet szerettünk volna, akit napi rendszerességgel kell gondozni, ugyanakkor nem kötelező a hideg, fagyos, vagy épp bőrig ázós napokon a szülőknek az utcán ténferegniük.


Ezért döntöttünk Pista - eredeti nevén Tapsi - mellett.


2011. év március havában az állatkereskedés anyagi gazdagításával vált családunk tagjává a tarka nyuszi. Alapszíne fehér, foltjai barnák és feketék. Hihetetlen egy jószág, és fura módon idomítható. A férjem szerencsére szereti az állatokat, és mint a férfiak általában, egy nagy gyerek lévén játszani is szeret.

A ketrecet eleinte egy akkor még használaton kívüli asztalon helyeztük el azért, hogy a gyermekünk könnyebben érje el, ha a nap végén takarításra kerül a sor. A szoba idővel történt átrendezésével a ketrec is másik helyet kapott. Így a takarítás picit kényelmetlenebb - legalábbis nekem, aki nagyobbra nőttem a lányomnál -, de Pityu (a nyúl) a ketrecet a napi szabadulási idejére könnyebben hagyhatja el.

Olvastam, hogy sokan az előszobában tartják a nyulat, ketrecét nyitva hagyva, így az állatka akkor jön-megy a lakásban, mikor épp kedve tartja. Nálunk ez nem megoldható, mert a nyúl rendkívüli izgalommal bírja megrágni a vezetékeket, ami rá és a vezetékekre nézve egyaránt veszélyes.

A ketrec a gyermekünk szobájában van. Míg Ő az iskolában okul, addig a nyúl otthon pihen. Legalábbis mi ezt hisszük, de van, hogy azzal kell szembesülnünk, hogy az állatka igen szorgos volt, ami abból mérhető le, hogy reggelhez képest a nap végére mennyi forgács található a ketrecben, és mennyi azon kívül, a szőnyegen...

Köszönhetően annak, hogy az állatka nap közben jellemzően pihen, éjszakára elevenné válik. Ennek eredményeként hangos. Tüsszög, kapar, a ketrec eredendően nem túl nagy alapterületét teljesen befutkározza, a tálkáját vagy magával viszi, vagy ellökdösi, ha épp útban van. Mit mondjak? Imádok ezekre a zajokra ébredni az éjszaka közepén :)

Azzal, hogy nyúlketrec van egy lakásban, nem feltétlenül teszünk rosszat a nyúlnak. Erről az állatorvossal is konzultáltunk. A nyúl alapvetően zsákmányállat, s mint ilyen, könnyen megijed, ami gyors kimúláshoz vezethet. Ez a tulajdonsága arra ösztökéli a környezetében lévőket, hogy jobban figyeljenek viselkedésükre: lépteikre, hangoskodásaikra, mozgásukra.

Emellett a nyúl könnyen elkapja az emberi betegségeket, így pl. a náthát. Tehát ezzel az állatkával azt is megtanulhatjuk, hogy betegségben hogyan legyünk tekintettel másokra. Ha a nyúl elkapja a náthát, könnyen a végét is jelentheti.

Pityu mára a családunk tagja lett. Szeretjük, óvjuk, és tanítgatjuk. Szeretjük, ha kint van, vidám perceket szerez a családnak, közös élményekkel gazdagodunk általa.

Megfelelő odafigyeléssel és szeretettel gondozva ugyanolyan társ lehet egy nyusziból, mint egy macskából vagy akár kutyusból!



Written by Syssa®

Érdekes Család

A történet régi, a cím szállóige lett az évek során.

Történt egyszer, nagyjából 25 éve, hogy az apa, az anya és a leánygyermekük az apa munkahelyének üdülőjében nyaraltak, két hétig.

Az üdülő a gyermek, de tulajdonképpen az egész család legnagyobb örömére a magyar tenger partján, valóban a partján volt.

Az üdülőben a család vendégül látta az apa régi barátját, gimnáziumi osztálytársát, a barátság kezdete arra az időre datálódik.

Ezen úriember, nevezzük Viktornak, az ötvenes években, oly sok magyar emberhez hasonlóan távozott kis hazánkból.

Új kontinensen kezdett új életet.

A nyaralás alatt a felnőttek sokat beszélgettek, sokat szórakoztak, pingpongoztak, lengőtekéztek, szalonnát sütöttek, és itták mindezekhez az elmaradhatatlan alkohol tartalmú italokat.

A leánygyermek tinédzser korának szinte a kezdetén járt még, így a felnőttek világa még elég távoli volt számára.

A többi gyermek pedig, akik a szüleikkel nyaralni jöttek a vállalati üdülőbe, vagy túl fiatal volt, akikkel ideig-óráig egy tini el tud játszadozni, de a kisebb korosztály tagjai sokáig nem nevezhetők igazi szórakoztató társaságnak egy 14 év körüli lánynak, vagy korban hozzá hasonlók, de életstílusra, neveltetésben egész mások.

A lány tehát, mint bárhol máshol, itt is kívülállónak érezte magát.

Szemüvege nélkül mit sem látott, szemüveggel pedig nem tudott úszni, sem napozni, sem egy igazán jót labdázni…

Az emberek jelenlétét egyébként is kellemetlennek érző leány sorsát tovább keserítették a bőrét időnként egy és más helyen – lehetőleg mindig a legkellemetlenebb időszakokban –ellepő piros pöttyök, melyek idővel pattanásokká fejlődtek.

Emellett a haja göndör volt, ami kezelhetetlen, így frizurát soha nem tudott viselni, és olyan fura színű, amilyet máson a lány még nem látott.

A napsütésben hajszíne aranylóan szikrázott, fürtjei csigákat formálva szálltak a nyári szellőben, más emberekben a vidám gyermek érzetét keltve.

Az emberek szívesen mosolyogtak rá, mert aranylóan mogyorószínű, göndör haja, szép, kékesszürke szemei, életteli őszinte tekintete és kedvessége megnyerte az embereket.

A nyaralás során a család: az apa, az anya, a gyermek és a vendég barát, Viktor együtt mentek vacsorázni, a szomszédos üdülővárosba, a parti sétányon egymás mellett található, válogatott finomságokat kínáló, szebbnél szebb éttermek egyikébe.

A vacsora kellemes hangulatban telt. Az anyuka vidám volt, az apuka – aki egyébként rendkívüli humorral volt megáldva, így az élet vele csupa móka és kacagás volt – és Viktor a tőlük megszokott derűs hangulatot teremtettek, a vicceken még a leánygyermek is jókat kacagott.

A vacsora végeztével az apuka jelezte, hogy az üdülőbe indulás előtt még volna egy kis elintéznivalója, egy olyan helyen, melyre még a király is gyalog jár.

A számlát már kifizették, így az anyuka, Viktor és a leány a kijárat környékén várták az apát.

Az apa azonban csak nem jött, hiába teltek a percek… Viktor utána eredt, hogy megnézze, merre van az apa… az anya és a leány tehát már kettejüket várta vissza.

Viktor visszajött, és döbbent arccal jelezte, hogy apa nincs ott, ahová indult… Ez megrökönyödést keltett mindannyiukban, hiszen apa vissza nem jött, a helyiségből az ajtón keresztül nem távozott: azt észrevétlenül nem is tehette, hiszen attól a pillanattól fogva, hogy mind a négyen elhagyták az asztalt, hárman a bejárat (ami egyben a kijárat is volt) mellett álltak.

Gondolatok tömkelege cikázott át mindenki fejében, hogy mi lehet, hol lehet, mit tegyenek…

Eltelt néhány perc, az anya az apa példáját követve, maga is a hölgyek részére kialakított azon elkülönített helyiséget látogatta meg, melyet emberek csak bizonyos okokból vesznek igénybe.

Viktor és a leánygyermek magára marad, várták anyát.

Nem tudni, mennyi idő telt el, de biztos, hogy több mint amennyi egy efféle tevékenység esetében indokolt… anya azonban nem jött ki a helyiségből, ahová látták bemenni.

A helyzet kicsit groteszk volt, Viktor és a lány azon tűnődtek, mit tegyenek...

Annál jobb ötletük nem született, mint hogy az étterem másik kijáratán át a part felőli részt is megnézzék.

A terv kitűnő volt. Egyetlen apró akadály gördült csupán eléjük: a korom sötét, melyben még egymást sem látták egymás mellett állva, nem hogy egy esetleg távolabb sétálgató személyt.

A keresést a korom sötét miatt tökéletesen értelmetlennek minősítették, így szorosan egymás mellett haladva, hogy legalább egymást ne tévesszék szem elől – főleg a felnőtt esetében volt ez jelentős, hiszen egyedül maradt felelős az éjszaka közepén egy tinédzser lányért – visszafelé az éttermen keresztül haladva kiléptek a kivilágított utcára.

Az élénken zsibongó embertömegben megkísérelték felidézni, melyik irányból érkeztek, mert úgy gondolták, hogy logikusan arra lehet a hazafelé vezető út is.

Reménykedve abban, hogy jó irányba indultak el, nekivágtak az útnak, és az éjszakának.

Néhány másodpercnyi csend után, melyet kínosnak éreztek, beszélgetni próbáltak. A témaválasztás kézenfekvő volt, hiszen a családtagok eltűnése elég szokatlan helyzeteket eredményezett.

A beszélgetésben elmerülve, az étteremtől már meglehetősen távol, váratlanul, de annál nagyobb örömöt ébresztve, összefutottak anyával.

Az utat hazafelé immáron hármasban folytatták.

A hangulat oldottabb lett, anya örült a lányának és Viktornak. Menet közben megvitatták, ki merre volt.

Hamarosan hazaértek. Már út közben, és aztán az épületbe belépve is azon tűnődtek, hol lehet az apa, és mi lesz vele. Abban azonban egyet értettek, hogy a legjobb megoldás az volt, ha ők hazajönnek, ahelyett, hogy reggelig az utcákat járták volna, apát keresve.

A szállásukként szolgáló szoba ajtaját a házirend szerint kulcsra kell zárni távozáskor, a kulcsot az erre a célra kialakított tárolóban kell elhelyezni.

Mivel hazaérve az tűnt ésszerűnek, hogy a kulcsot a tárolóból ki kell venni, hiszen zárt ajtót a megfelelő kulcs nyitja probléma nélkül, döbbenetet keltett, amikor a kulcs nem volt a tárolóban.

Veszíteni valójuk nem lévén, hiszen egy órán át gyalogoltak hazafelé, felmentek az emeletre, a szobához.

A végső megrökönyödés ekkor lett úrrá rajtuk: a szoba nem volt zárva, a kis lámpa égett, apa az ágyban fekve újságot olvasott.


Az esti történéseket magában nem túl sokáig elemző Viktor csak ennyit szólt:
- Érdekes család…




Written by Syssa®

Hofi Géza - Pont Pont Pont (TELJES !!!)



Written by Syssa®

Hofi Géza - Nevezz csak Cucinak!



Written by Syssa®

Besenyő Pista bácsi a hülyeségről!



Written by Syssa®

Showder Klub -Egy nővel sétálni kötelező (2012.03.19 szomszédnéni produk...



Written by Syssa®

2012. április 24., kedd

Giovanni Bosco

azaz Bosco Szent János, eredeti teljes nevén Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna olasz katolikus pap (áldozópap), a Szalézi Társaság férfi szerzetesrend megalapítója, akit gyakran csak Don Bosco-ként emlegetnek.


Bosco Szent János 1815. augusztus 16-án született egy Torinó melletti kis faluban, szegény sorú családban. Édesapját korán elveszítette, édesanyja három fiú gyermekével maradt egyedül. így testvéreivel együtt már korán keményen kellett dolgoznia. Édesanyjuk törhetetlen hite mély vallásos légkört alakított ki otthonukban, így János már kilenc évesen tudta, hogy pap szeretne lenni.

Eleinte a helybéli plébános tanítgatta, de a család szegénysége miatt nem sok reménye volt a továbbtanulásra, noha éles elméje és jó memóriája volt.
Hivatását egy álom tette számára világossá, ezért a kemény munka és az imádságok között elkötelezetten sajátított el olyan eszközöket, például a kötéltáncot, egyéb bűvészmutatványokat, melyekkel a gyerektársait köthette le. Felismerte, hogy nem veréssel, hanem szelídséggel és szeretettel kell barátságukat megnyernie, megmutatni nekik a bűn utálatosságát és az erény értékét.

Tanulmányait 1831-ben tizenhét évesen kezdte meg Chieriben, és kitartásának köszönhetően 1841-ben Torinóban pappá szentelték.
Itt határozta el teljességgel, hogy életét a szegény sorsú gyermekek segítésének és nevelésének szenteli, Néri Szent Fülöp (többek között a Legyetek jók, ha tudtok c. film is bemutatta Néri Szent Fülöp munkásságát) példáját követve.

Mint az emberiség történelmében sajnos szinte mindig, ha valaki jóra törekedett, az Ő munkája folytatása is akadályokba ütközött, és kitartását, amellyel küzdött, betegesnek minősítették. Édesanyja is csatlakozott hozzá és életének utolsó tíz évében az első szaléziánus gyermekotthonban dolgozott. Itt alakult ki a „megelőző módszer” néven elhíresült nevelési módszer: „Legyetek a gyermekekkel, előzzétek meg a bűnt ésszel, hittel és szeretettel. Legyetek szentek, és szentek nevelői. Vegyék észre a gyermekeink, hogy szeretjük őket!"
Ezen megelőző módszer első generációjának tagja volt a fiatal Savio Domonkos is, akiről alapítványunk kapta a nevét.

IX. Piusz támogatta és irányította Don Boscót a szalézi rend megalapításában. Ő ajánlotta neki, hogy nevezze „társaságnak”, lépést tartva a korral; hogy tegyenek fogadalmat, de ne ünnepélyes keretek között, illetve egyszerű öltözéket javasolt, a lelki életben pedig hatékony, de nem túl bonyolult gyakorlatokat. Pápasága alatt jóváhagyta a Szalézi Társaságot és szervezeteit, a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményét, és a Szalézi Munkatársak Egyesületét, amelynek első tagjai között volt ő maga is.

Giovanni Bosco-t XI. Piusz pápa 1929-ben BOLDOGGÁ, 1934-ben SZENTTÉ AVATTA.

Életútját, munkásságát példaként emelve törekszünk mi is arra, hogy a gyermekek, akiket Önök, szülők a gondjainkra bíznak, mind érzelmileg, mind erkölcsileg, mind szellemileg és testileg, valamint természetesen hitükben erős és biztos felnőtté válhassanak.

Written by Syssa®

Missing...

Eltűnt az anyám.

 Nem átvitt értelemben, hanem tényleg, fizikailag.

Átvitt értelemben már legalább két évtizede nem találkoztam az anyámmal…
A testében valaki más él, nem az, akit én anyaként ismertem, aki 14 éves koromig a példaképem volt…
 Szombaton – ahogy a fiam mesélte –, valószínűleg besokallva az elmúlt időszak eseményeitől, távozott az otthonából, a családja (apám és a fiam) számára ismeretlen helyre.

 Azóta a fiammal egyszer beszéltem (skype-on), de nem volt változás, anyu nem ment haza.

 Keresztanyám (anyu húga) nem tud róla semmit, Ők a telkükön voltak, tehát hozzájuk nem mehetett.

 Apu a fiamnak azt mondta, anyu elhagyta őket, mert mérges a fiamra… Lássuk be, amit a fiam művelt, nem épp dicsérni való, de ezt (nyugodtabb pillanataiban) Ő is tudja.

 Állítólag az „öregasszony” (aki a nagymamámnak volt barátnője, csak a nagyicám távozása után „megörökölte” az apám őt is) beszélt vele telefonon. Ez engem nem nyugtat meg.

 A besokallást értem.
A kiakadást és az elrohanást is értem, bár egyet nem érthetek vele.
 Saját akaratából, minden körülötte élő ember javaslata és intése ellenére, magához vette a fiamat, holott tudta, hogy a gyerekem a jó szíve és a nagy lelke ellenére mennyire öntörvényű, és kezelhetetlen, főleg, amikor a kapcsoló átvált az agyában.

 De egy gyám soha nem hagyhatja így el a gyámsága alá tartozót. Én sem hagytam el a fiamat, még három napra sem. Pedig, én is ki voltam akadva nem egyszer… de soha nem jutott eszembe, hogy elhagyjam.

 A besokallást a házassága és az élete általam ismert részei alapján értem. De sok ember jött rá a házasságkötése és gyermeke megszületése után arra, hogy tévedett, és tette meg a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy az életét ne egy gyötrő házasságban és egy megromlott, családinak nem épp mondható légkörben élje le.
 

 Én is ezt tettem.
 

 Azt nem tudom, hogy mi tartotta anyut apu mellett. De amit én tudok a házasságukról, és amennyire a gyerekkoromra emlékszem… Én nem maradtam volna ott.

 Ha pedig úgy döntöttem volna, hogy ott maradok, akkor annak minden következményét vállalva, mártírság legapróbb mutatója nélkül kellene élnem az életem.

 Amikor elhagytam a fiam apját, anyuékhoz könyörögtem vissza magam. Mikor rájöttem, hogy nem jó ott sem – elég sokára ébredtem rá, évek teltek el –, elkezdtem a megoldást keresni ahhoz, hogy racionális változás következhessen be.

 Szenvedtem, kínlódtam, hol hangosan, hol magamba fojtva, de a változtatás lehetőségét kerestem végig.

 Anyu – ahogy én látom – nem kereste soha a változtatás lehetőségét.

 Nem ítélkezem, a véleményemet mondom el, amit azon információk alapján formáltam, melyek a rendelkezésemre állnak.

 Feltételezem, hogy sok mindent nem tudok. Már csak azért sem, mert nem voltunk mi egy család: életközösséget alkottunk csupán, egy lakás alapterületén és annak vizesblokkjainak használatán osztozó fogyasztói közösség.

 A fogyasztói közösségek legritkább esetben rendelkeznek egymásról a legrészletesebben információval, tehát nem igazán ismerik egymást.

 Egy családban ez alap. Ha nem ismeri a szülő a gyermekét és a gyermek a szüleit, és a szülők egymást, akkor az nem család.

 Hogyan ismerhet meg az ember egy másik embert? Nem csak lakva, ahogy a mondás tartja, bár az sokat segíthet. De hiába laksz valakivel egy fedél alatt, ha nem figyelsz oda a másikra, annak szóhasználatára, rezdüléseire, hanghordozására, mimikájára, időbeosztására, viseletének stílusára vagy színeire… frizurájára, sminkjére, illatára, és még sorolhatnám…

 A figyelem mellett, ha érdekel a másik, akkor beszélgetsz vele, és nem csak azért, hogy Te kiáraszd magadból a lelkedet gyötrő rémségeket, hanem azért is, hogy megtudd, a másik miről hogyan vélekedik.

 Ha beszélgetsz vele, kérdéseid vannak, illetve a benne felmerülő, és fel is tett kérdésekre (melyek a feléd irányuló érdeklődést hivatottak jelezni) választ adsz.

 Ha ismersz valakit, az bensőséges. A másik ismeretének ugyanis rengeteg, beláthatatlan szintje van. Gondoljunk az ismeretlen ismerősre, akit csak reggelenként a megállóban lát az ember. Nem ismered, de felismered minden reggel.

Ismerni valakit, az bensőséges.

 Ha nem akarsz ismerni senkit, akkor a veled egy lakásban és háztartásban élő emberekkel nem alakulhat ki semmilyen kötelék, nem hogy családi.

 A tudás boldogság. A tudás hatalom.

 Tudás az is, ha ismersz valakit, akár csak egy kicsit is… annyival közelebb vagy a másikhoz.

A  közelség melegséget, biztonságot adhat, hiszen tudható, de mindenképp feltételezhető, hogy mit kaphatunk, és mit kell, hogy adjunk magunkból.

 Mert az egyensúly az alapja a világnak.

 Sajnos a szüleim az általam decemberben nekik írt levélben rögzített mondanivalóból semmit nem értettek meg. Nem is tudom, miért hittem, hogy most máshogy lesz, hogy most talán megértik. Nem érthetik, hiszen nem ismernek.
 
Nagyobb baj az, hogy nem is akartak megismerni engem… a lányukat.





Written by Syssa®

Szenzáció!!!!!

Újabb óriási lehetőség!

 Kiáltanám és hirdetném ezt fennhangon, ha nem éreznék becsapás szagot…

Az Internetet böngészve, g(.)mdoki honlapján, ahol egyébként mobiltelefonok, egyéb műszaki eszközök és tartozékok vásárolhatók, olvasható az alábbi:



„Üdv !

Hát eröl volna szo !!!! : http://www.cashcommando.info/?mihaly04
Szeretném ha csatlakozznál hozzám keresünk együt pénzt a neten!
köszi elöreis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NEM M.L.M.ez hálozat épités!!

Ebben az üzletben a legfontosabb, hogy egyszerû, 10 dolláros havidíjjal mûködik.

EGYETLEN ALKALOMMAL FIZETSZ 10 DOLLÁRT!
A 2. hónapban már a jutalékodból vonják le!
http://www.cashcommando.info/?..................
Fizetési lehetõségek: AlertPay, PayPal, Moneybookers
A 10 dollár havidíjért több, mint 200 dollár értékû online terméket kapsz (e-book, szoftver, websablon, stb)
Bármikor kiléphetsz, kizárólag rajtad múlik minden!

JUTALÉKOK:

1. szint: 3 dollár/fõ
2. szint: 2 dollár/fõ
3. szint: 1 dollár/fõ
4. szint: 0.5 dollár/fõ
5. szint: 0.5 dollár/fõ
6. szint: 0.5 dollár/fõ
7. szint: 0.5 dollár/fõ

A közvetlenjeid lesznek az 1. szinten.
Ha itt 4 ember van, akkor 3x4=12 dollár a havi jutalékod ezen a szinten.
A közvetlenjeid alatt lévõk vannak a 2. szinteden.
Ha mindenki csak 4 fõt hoz, akkor 4 közvetlened x 4 fõ = 16 fõ X 2 dollár = 32 dollár/hó

Íme egy példa, amelyben azt feltételezzük, hogy mindenki csak 4 fõt tud regisztrálni a rendszerbe:

Szint Személyek száma Jutalék/fõ (dollár) Jutalék/hó (dollár)
1 4 3 12
2 16 2 32
3 64 1 64
4 256 0.5 128
5 1024 0.5 512
6 4096 0.5 2048
7 16384 0.5 8192
Összesen: 10988


Természetesen ez egy átlagos példa.
Lesz, aki csak 2 fõt regisztál, és lesz, aki 10 fõt.
Az átlagos jövedelmed a hálózat kiépülésekor 10988 dollár/hó, azaz kb,
2 MILLIÓ FT!!!
http://www.cashcommando.info/?.......
Ne feledd, egyszer fizetsz 10 dollárt, a második hónaptól azt már a jutalékodból fizeted!


Üdv: …… (a hirdető)”



Elképesztő!

Hihetetlen!!

Fantasztikus ajánlat!!!



De kösz, kihagynám…

Nézem közelebbről, hogy is van ez… próbálom értelmezni az olvasottakat, a számokat, de folyamatosan csak ez zúg a fejemben: „Egyetlen alkalommal fizetsz 10 dollárt…

Belegondoltam… az árfolyamok mindig ingadoznak, nálunk jellemzően attól függ a deviza árfolyama, hogy országunk vezetősége hogyan viselkedik.

Az árfolyam ingadozások mellett úgy hiszem, hogy a társadalom nagy része éppen csak megél…

1 dollár a mai árfolyamon a Magyar Nemzeti Bank közzététele szerint 227,18 forint.

Ez 10 befizetendő dollárnál 2272 forint. Persze, ez így önmagában nem tűnik soknak, ha hozzáillesztjük a hónapok elteltével ezért cserébe kapható összeget.

DE! Ezt a 10 dollárt minden hónapban ki kell egyenlíteni. Az árfolyam akár rossz irányba is változhat, tehát előfordulhat, hogy 10 dollár nem 2272 forintba fog kerülni, hanem annál többe.

A bevétel kizárólag abból származik, hogy mennyi embert tudsz behívni a rendszeredbe… azoknak az embereknek ugyanúgy be kell fizetniük a havi 10 dollárt.

Akkor miért is van ott a hirdetmény elején, hogy nem MLM?

Az MLM rendszer, vagyis a Multi-level Marketing könnyen összekeverhető a közvetlen értékesítéssel. Van azonban egy nagyon-nagyon fontos különbség: a közvetlen értékesítésben (nevezzük kiskereskedelemnek) kevesen (eladók) adnak el sokat (boltban, betér a vásárló, napi több száz vásárló (pl. Tesco) és vásárol, tehát adott termékből naponta sok került eladásra), az MLM-ben sokan (hálózatot alkotva) vásárolnak keveset.

Hálózatot építesz, kapsz minden hónapban a 10 dollárért valami jó kis cuccot, amiből enni nem fogsz, és feleszem, a számlát sem fogod kifizetni… de kell az e-book, és kell a szoftver…

Amiről egy szó nem esett az egész hirdetményben: hogyan jutsz hozzá a pénzedhez, amit a sok bepalizott másik ember 10 dollárjából „írnak jóvá” neked?

Nem tudom. Szerintem szagos, legalább annyira, mint egy katona bakancsa 3 napos szolgálat után.
  

U.i.:
1. a hirdetmény helyesírási hibáiért nem vagyok felelős!!!
2. a szövegszerkesztő a „bepalizott” kifejezésnél a „palizott” szótöredéket zölddel aláhúzta. Az egér jobb gombjára kattintva az alábbi helyesbítő megfogalmazást ajánlotta fel: „férfiazott”



Written by Syssa®

2012. április 21., szombat

Gondolatok ... az életről?

Egy nem túl okos és nem túl sikeres, ám mára mégis végtelenül boldog felnőtt "gondolatai" – szerető szívből fakadnak (fiam)!

1.        Figyeld a szíved hangját!

2.      Hallgasd meg, mit súg a szíved!

3.       Hallgasd meg szüleidet, tanáraidat!

4.      Beszélj őszintén, szégyenkezés nélkül, de a legmélyebb tisztelettel szüleiddel!

5.      Ne hagyd, hogy bárki befolyásolja szíved hangjának erejét!

6.      Gondolkodj el azon, mit szeretnél kapni: csak azt add másnak is!

7.      Gondolkodj el azon, hogy birka akarsz-e lenni, vagy vezérürü[1]?

8.      Gondolkodj el azon, hol szeretnél „kikötni”: a szakadék mélyén, vagy a hegytetőn?

Jogos, ha felmerül a kérdés, hogy egy nem túl okos és nem túl sikeres ember milyen tanácsokat tudna adni, ami másoknak hasznára lehet… mert egy tanács funkciója alapvetően az, hogy hasznunkra fordítsuk, ugyebár…

Nos, valóban. Nem tudok az életről semmit. Hogyan is tudhatnék, hiszen csak a saját életemet, az abban megjelent élethelyzeteket éltem meg, pedig az emberi sorsok oly különbözőek!?

Minden emberi sors árulkodó. Árulkodik az emberről, aki éli. Még akkor is, ha egy születési betegségről vagy hányattatott sorsról van szó.

Miért? Nyilván azért, mert választás mindig van. Választhatjuk azt, hogy hagyjuk magunkat legyűrni, de választhatjuk a napos oldalt is.

Mindig rajtunk múlik.

Nem tudok semmit az életről. Nem tudom, mikor vagy minek hatására jöhet el az a híres megvilágosodás, vagy miért marad el.

Nem tudom, hogy ki mikor és miből merít erőt egy folytatáshoz vagy nevezzük újrakezdésnek, mindegy.

Nem tudom, hogy ki mikor és minek hatására adhatja fel végleg a harcot.

Ahogy nem tudom azt sem, hogy ki miért nem szereti önmagát.

Pedig ez a legfontosabb, és az alapja mindennek.

Tévedés, ha arra az önszeretetre vagy már-már önimádatra gondolunk, ami az önzést eredményezi.

Nem erre az önszeretetre gondolok.

Az általam említett önszeretetben az önkép egészséges: kontrollált, nem alulminősített, de nem is felhők felett lebegtetett, mellyel a valóságot alkotó apró részletek láthatatlanná válnak.

Arra az önszeretetre gondolok, melyet a szüleink hozzánk állása alapoz meg, és alakít életünk során. Mert bárhogyan is éljük az életünket, egy dolog biztos: mindig a szüleink gyermekei leszünk.

Ezt a tényt nem tudom feledni én sem, és a szüleim ezt soha nem is hagyták feledni.

Életem első 39 éve a szüleim befolyása alatt telt: nem hittem magamban, nem szerettem magam. Hogyan is hihettem vagy szerethettem volna, ha csak azt hallottam, hogy nem érek semmit, hülye vagyok, nincs diplomám (egy sem, pedig kéne vagy kettő), és nem beszélek semmilyen idegen nyelven, pedig az ember annyit ér, ahány nyelven beszél…!

Hogyan szerethettem volna magam, amikor az első szemüvegem – melyet 11 évesen kaptam – a legrondább SZTK keretek közül került ki, mert apám azt mondta: „Jó lesz ez neked, fiam!” – Halkan jegyzem meg, igazán halkan, hogy ne zavarjak fel vele senkit, hogy lánynak születtem! Lánynak, nem fiúnak!

A legrondább SZTK keretnek köszönhetően, a korosztály viselkedési normáihoz oly hűen az osztálytársaim betegre szekáltak, csúfoltak…

A kis-tini és a tinédzser korom ezzel a kisebbségi komplexussal telt, illetve azzal, hogy próbáltam nem engedni a komplexus által diktált lelki aszkétává válás kényszerének.

Nem jelenthetem ki, hogy maradéktalanul sikerült ellenállnom, de annyira nem is volt vészes a helyzet. Leszámítva azt, hogy mindig olyan vonalon-soron kívülinek éreztem magam. Nem volt igazi baráti társaságom. Az emberek számomra mindig olyan idegen félék voltak, nem értettem, hogy mikor mit miért úgy tesznek, vagy mondanak, ahogy éppen tették vagy mondták. Nem értettem, miért nem állnak ki a saját érzéseikkel felvértezve a világ elé, megmutatva, kik is ők valójában?!

Ma is UFO-ként kezelnek engem az emberek, amikor felvállalom a lelki derűmet, és akár tömegek előtt (pl. bevásárlóközpont, egyéb nyilvános hely) engedek a táncra vagy egyéb „nem megszokott” viselkedésre kényszerítő erőknek, vagy épp azt vállalom fel, hogy belehalok a lelki tusáimba, és kócosan, smink nélkül, lepukkanva jelenek meg az emberek előtt.

Nem szégyellem magam, mert nincs miért.

Sokáig tartott, de mára rájöttem, hogy a különcségemet a hitem, ISTEN-be és az Ő igazságába vetett hitem okozza. Ezt sem szégyellem. Sőt, hálás vagyok, amiért végre válaszokat kapok a kérdéseimre, amiért végre van valami, amiből erőt meríthetek nap mint nap, a folytatáshoz!

Sokáig tartott, mert gyermekkoromban nem tudtam, hogy mi a „baj velem”, nem volt kivel erről beszélnem. Mire lett volna kivel beszélnem róla, addigra az a személy elhagyott: a nagymamám.

Két gyermeket hoztam a világra. A világ önmagában nem tetszik, amivé vált, az maga a borzalom. Hiszek a földi mennyországban, de azt is tudom, hogy annak eljövetele nem Isten felelőssége, hanem az embereken, rajtunk múlik!

A környezetünket, a világot mi alakítjuk: ha rosszak vagyunk, és ezzel a példával járunk elől, ebbe az irányba alakul majd a világ. Senki nem tisztel majd senkit, senki nem szeret majd senkit, mindenki mindent magának akar majd. Ha jók vagyunk, és ezt mutatjuk, ezzel a viselkedéssel a jó irányba alakítjuk majd a világot. Tudunk szeretni, ezáltal megtaníthatjuk a gyermekeinket is ennek mibenlétére.

Erre törekszem én is. Mindig is erre törekedtem. Életem során számomra az érzések bírtak igazi jelentőséggel. Ahol nem voltak tiszta érzések, ott nem szerettem lenni. Ezt persze nem tudtam gyerekkoromban, de az ember, miután felnő, és nem csak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is, rájön a korábban felmerült kérdésekre adható válaszokra.

Ahol nem voltak tiszta érzések, ott nem szerettem lenni. Nálunk családnak neveztek valamit, amit én tini koromban inkább életközösségnek, lakóközösségnek hívtam, sem mint családnak. Anyu tiltott a nagymamámtól, ami megalázó volt, igazából mindhármunknak. Anyu azt mondta, ő magának szült engem.

Ez jó, egy anya valóban így kell, hogy gondolkodjon. De akkor miért volt jó a nagyim arra, hogy minden héten vigyázzon rám, míg a szüleim szórakozni és művelődni jártak? Nem sajnálom a kultúrát senkitől. De azt soha nem szabad feledni, hogy az ember honnan jött, mit élt meg.

Mikor anya lettem, az egész világ erejét éreztem magamban: hittem, hogy hegyeket tudok majd megmozgatni azzal a végtelen szeretettel, melyet a fiam iránt éreztem.

Nos, lehet, hogy hegyeket meg tudtam volna mozgatni… a szüleim azonban nem egyszerű hegyek voltak. Sokkal inkább egy egész hegyes kontinens, amolyan japán módi.

Az életem azzal telt, hogy (első sorban) a szüleimmel hadakoztam: hol magamban, csendben, szenvedve attól, hogy nem tudják, ki vagyok, hol hangosan, sírva, kiabálva, segítségért vagy épp könyörületükért könyörögve.

A szüleim úgy hitték, mindent megadtak nekem.

A maguk módján igen, így a maguk szintjén valószínűleg igazuk is van.

A kérdés azonban mégis az, hogy vajon az, amit adtak, azonos volt-e azzal, amire szükségem volt?

Az ő nézőpontjuk az, hogy a gyereknek meg kell mondani, mikor mekkora levegőt vegyen, és ha az nem sikerül, akkor az alapos ledorongolással lehet majd kellően buzdítani a gyereket arra, hogy úgy teljesítsen, ahogy a SZÜLŐK elvárják… az nem számít, hogy a gyermek valójában milyen, mire képes.

„Beethoven süket volt, mégis zseniális zenét szerzett…” – milyen sok alkalommal hallottam ezt!

Könyörgöm, miért kell ilyen lehetetlen példákkal egy gyermekben megébreszteni és egyre csak növelni a kisebbségi komplexust?

A felelős szülői viselkedésbe szerintem nem fér bele a gyermek komplexusokkal való teletűzdelése. A felelős szülői viselkedés nem tanulható, az alapját a szeretet képezi. A szeretet mindenkiben ott van egy apró kis mag formájában. Ezt a magot ugyanúgy gondozni kell, hogy fejlődjön, mint egy növényt. És ahogyan a növényt gondozni kell, hogy életben maradjon, ugyanígy van ez a szeretettel is.

Az anyai szeretet picit más. Az picivel mélyebb érzés, egy „sivatagi viszonyokat jobban tűrő növény”. Nem hal meg, végleg soha, hiszen lehetősége van újra éledni, mint ahogy teszi a főnix madár is…

Ugyanakkor ott a türelem…

A türelem tanulható, de annak élesebb határai vannak, melyek képlékenyek… van határa, a türelem végére érhetünk, emellett azonban lehetőségünk van türelmünket fejleszteni, tágítani a határait.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy muszáj bárkinek is feszegetnie a határokat, főleg nem jelenti azt, hogy a gyerekek jól teszik, ha ezeket a határokat feszegetik.

Pont azért, mert a türelem egy anyai szeretet mellett határtalannak tűnhet, így az anya nem taníthatja meg maradéktalanul a gyermekének azt, hogy az felismerje a korlátait. Elmondja a gyermeknek, de hiteltelennek tűnik, hiszen a szeretet végtelen, mély, kipusztíthatatlan, mely a türelem határait mosogatja. Ezáltal a türelem határai homályosodnak.

Semmit nem tudok az életről, és semmit nem tudok a gyermek pszichológiáról, vagy a szülő-gyerek kapcsolatokról, az esetleges problémákról, illetve azok megoldásáról, vagy, hogy hogyan lehet egy szülő hatékonyságát növelni.

De ismerem magam, emlékszem, hogy honnan jöttem, és hogy mi vezérel.

Ismerem a fiamat: jó szívű, segítőkész, széplelkű, érzékeny, tehetséges, okos. Sajnos a tehetségét és az okosságát időnként jól eltemeti, vagy épp másban, számomra nem tetsző illetve számomra elfogadhatatlan dolgokban kamatoztatja.

Ismerem a lányomat: érzékeny, okos, türelmes, kedves, segítőkész, jó szívű és tehetséges, aki, remélem, csak jóra fogja használni adottságait.

A fiammal megéltünk már néhány nehéz napot… és hetet, és hónapot, melyek már években számolhatók!

De a reményem abban, hogy ez változni fog, és jók leszünk együtt, még él.
A reményem abban, hogy elgondolkozik ezeken: vajon jól tesszük, ha EGY embert meghallgatva azonnal visszavonhatatlan véleményt alkotunk, és ezt hangosan ki is mondjuk?

Véleményünk lehet. Ahhoz mindenkinek joga van. Kimondani is. De egyet soha nem szabad elfelejteni: az éremnek két oldala van!

A véleményünk azáltal, hogy a helyzet másik résztvevőjét nem ismerjük, annak álláspontjáról mit sem tudunk, nem lehet maradéktalanul igazságos.

A legjobb mindig az, ha belegondolunk mások helyzetébe: velünk is megtörténhet ez vagy az… mi mit tennénk? Nekünk mit diktál(na) a szívünk?

Sarkított példa: Leütünk egy öreglányt a pénztárcájáért, mert pont ma hozta a postás a nyugdíjat, nekünk meg kell a zsé a fűre?
  
Vajon mit szólnánk hozzá, ha ezt valaki más, a mi hőn imádott nagymamánkkal vagy nagypapánkkal tenné?

Ugye…

Ez mindig ilyen egyszerű. Azért van az agyunk, hogy használjuk, és lehetőleg ne csak a koponya részt a szög falba ütésére… Jobb, ha mindent arra használunk, amire való. Késsel sem a fenekünket töröljük… ugyebár.



[1] Bárányfalkát haranggal a nyakában vezető hím



Written by Syssa®

Élet - 2. rész

Mondhatnám, hogy az élet vicces...

 Mondhatnám, hogy az élet cinikus...

Mondhatnám, hogy az élet nyitott könyv...

 Mondhatnám, hogy az élet gyönyörű...

Mondhatnám, hogy az élet keserű...

    ... de nem mondom, mert akkor nem lennék hiteles. Nem azért, mert egyik jelzőt sem találom megfelelőnek. Pont ellenkezőleg! Mindegyik jelző illik az életre, csak épp mindegyik másként, máskor, máshogyan... így nem ragadhatom ki az egyiket, vagy a másikat.

  

A szüleimmel élve, magányosan, látszólag anyaként, de inkább a szüleim gyermekeként és a fiam testvéreként kezelve sokáig éreztem magam áldozatnak.

Folyamatosan görcsben éltem: mit tehetnék, hogy a fiam anyja lehessek, úgy igazán? Mit tehetnék, hogy a szüleim ne akarjanak még mindig nevelni?

Miközben ezeken agyaltam, és még sok máson, rengeteg hibát követtem el. Ez nem csoda, hiszen az életemet a helyem keresésével, akár mondhatnám úgy is, hogy önmagam keresésével éltem. Ezen életszakaszomban megélt dolgaimból – bár számos esetre nem lehetek büszke – sokat tanultam. Bárkit bántottam, bármit tettem, úgy hiszem, ezeknek meg kellett történniük azért, hogy az lehessek, aki ma vagyok.

Semmi félreértés: nem vagyok egy ország lakossága által ismert és kedvelt vagy ismert és épp utált, vagy ismert de közömbös személy. Nem vagyok híres, nem vagyok gazdag (értsd: nem tartozom a felső tízezerhez, ahogy ezt mondani szokták), nem vagyok értelmiségi. Nincs diplomám, és nem beszélek idegen nyelveken.

Ezen nézőpontok szerint éppannyira vagyok egyszerű közember, mint bárki más.

De az embert lehet-e ezen szempontok szerint mérni? Lehet-e egyáltalán egy embert mérni?

Szerintem nem. Mindenki önmagában, saját körülményeit megélve és figyelembe véve saját érzéseit, gondolatait, tudását, saját magához viszonyítva, igen is VALAKI.

Én is vagyok VALAKI. Egy olyan ember, aki sokat agyal azért, hogy a környezetében élő emberektől hallott dolgokat igyekezzen azok számos valóságában megérteni, és természetesen saját személyiségével azokból merítkezni ahhoz, hogy önmagát és gyermekeit jobb emberré „nevelhesse”.

A rengeteg elkövetett hiba között is dobogós helyezést ért el az a hülyeségem, hogy hagytam veszni az anyai mivoltomat. Hagytam, hogy a szüleim felülkerekedjenek, hogy elhitessék velem, hogy amit ők tesznek, mondanak, az jobb, mint amit én teszek vagy mondok, amit ők gondolnak és éreznek, az sokkal igazabb és valóságosabb, mint amit én gondolok és érzek.

Sok mindent tanítottak a szüleim. Sok elvet próbáltak meg számomra alapelvként beállítani.

Ma úgy hiszem, ezek csak ékes szólások voltak részükről, de nem sikerült ezen elvek szerint élniük.

Ugyanakkor számomra – lehet hogy pont a rossz példa miatt – ezek az elvek alapvetővé váltak, bár tény, hogy nagyon sok időnek és eseménynek köszönhetően mélyült csak el az alkalmazásukra való készségem annyira, amennyire elmélyült.

De jó pap holtig tanul elven azt gondolom, soha nem lehetünk elég jók, soha nem állíthatjuk magunkról, hogy készen vagyunk.



Written by Syssa®

Történet - A kezdetek (4. fejezet)

 A szeretet...

Felnőtt korára, élete során a döntései nyomán született tapasztalatait átgondolva, válaszokat keresve a kérdéseire, jutott csak el a tudatáig, hogy az a szeretet, melyről a szülei állították, hogy mély és igaz, valójában nem abban a formában létezett, nem abban a minőségben, melyre neki szüksége lett volna.

Felnőtt korára értette meg, látta meg és tapasztalta meg, hogy Isten mindenhol ott van.

Az isteni rendben mindennek megvan az oka. Annak is, hogy mikor miként döntünk. Ha ez így van, akkor a szabad akarat egy illúzió? Ha úgy hisszük, hogy van választási lehetőségünk, akkor az vajon tényleg úgy van? Vagy csupán előre megírt és az isteni rendbe pontosan illeszkedő döntéseket tudjuk hozni, mert amiről azt hisszük, hogy a mi döntésünk, azt valójában Isten intézi? Hiszen Isten mindenható. Isten mindenkire vigyáz, Isten mindenkit tanít, Isten mindenhol ott van.

Sokan nem értik, nem tudják, mit jelent ez. Sokáig Ő sem értette, nem tudta, mit jelent. De érezte. Ésszel érezni, vagy érezve érteni… szinte lehetetlen. Az értelem és érzelem a Földön elkülönül egymástól. De csak a Földön.

Ahol ember él, ott minden sokkal bonyolultabbá válik. Ennek egyetlen oka van, az EGO.

A szülők, amikor eldöntik, hogy szülőkké szeretnének válni, a Földön élve, emberi mivoltukban az EGO-juk hatására döntenek, és ábrándoznak arról, milyen nemű gyermeket szeretnének, hogy annak mennyire legyen kék a szeme és szőke a haja, mennyire lesz okos, és mi lesz majd, ha nagy lesz.

A Földön a szülők döntik el, hogy szülőkké szeretnének válni. Ez önmagában még nem baj. Amikor azonban ez a szülői mivolt egyezni látszik azzal, hogy ezen szerepkörben tetszelegve gyermekükkel kívánják éltetni saját be nem teljesült vágyaikat, céljaikat, és a gyermeket csak akkor képesek szeretni, ha az pont olyanná és azzá válik, akivé a szülő alakítani kívánta, ott baj van.

Kérdés ugyanakkor, vajon milyen szeretet az, amelyik csak akkor él, vagy képes éledni, ha táptalaja nem a természetes való?

Isten mindenhol ott van. Nem látjuk? Nem halljuk? Nincs bizonyíték a létezésére? Ki-ki maga dönti el, hisz-e vagy sem, s ha igen, akkor miben.

Aki tapasztalatból tudja, hogy Isten mindenhol ott van, aki bizonyítékot kapott már létezéséről, érti. Aki nem tudja, az még nem nyitotta ki a szemét, és az elméjét.

Isten segít, akkor is, ha nem kérjük. Isten segít, ha igaztalan szeretetnek nevezett érzésekkel akarják az embert elámítani, és ezáltal sikeresen egy életen át érzelmileg zsarolni.

Felnőtt korára értette meg, hogy az életét önnön valóját elnémítva, eltakarva, vagy inkább már eltitkolva élte, olyan szeretetben hitt, melyet nem iránta, hanem egy elképzelt, vélt gyermek iránt éreztek a szülei.

Olyan szeretetben hitt, és próbált meg ezen szeretetet tisztelve élni, mely nem valós, és egyáltalán nem az övé. Hogyan is lehetett volna az övé, ha szülei sosem ismerték őt? Láttak egy gyermeket fejlődni, cseperedni, beszélni, olvasni és számolni tanulni, de a gyermekből valójában soha nem láttak meg semmit.

A kislányt, bár gondozták, óvták, figyelték, mégsem ismerték. Mindig csak annyit láttak, amennyit szülőként látni akartak. Ez azonban kevésnek bizonyult.

Az élet annyit mér ránk, amennyit valójában elbírunk, és mindig azt adja megoldandó feladatként, melyből a legtöbbet tanulhatunk.

Minden tanulás által egyre jobbá és tisztábbá leszünk.

Azonban a legfontosabb, amit nem szabad elmulasztani megtanulni: engedni áramolni a SZERETETet.


Written by Syssa®

2012. április 19., csütörtök

Történet - A kezdetek (3. fejezet)



Az élet címszavakban…

Bölcsőde, óvoda, iskolák, munkahelyek. Szülők, rokonok, barátok, barátnők, pasik. Kalandok, flörtök, veszekedések, kibékülések, sírás, nevetés, szeretet, gondoskodás, aggodalmak, halál. Szerelem, szerelem, szökés. Utazás, költözés.

Költözés, szerelem, házasság. Költözés, költözés, és újabb költözések. Veszekedések, kibékülések, ármány. Fiú gyermek. Iskola, költözés, érettségi.

Költözés, szakítás, új kapcsolatok, új barátok, új szakítások. Újabb iskola, újabb hazugságok. Hazugságok, kegyesek és kegyetlenek. Ármány, veszekedés, szeretet, könyörgés, borzongás, félelem, rettegés, imádat, nevetés, öröm, bánat.

Káros anyagok, kapcsolatok, viselkedések, gondolatok, gyötrelmek a mindennapokban. Munkanélküliség, hazugságok, ármány, veszekedés, átverések.

Új munka, új barátok, régi barátok, új kapcsolatok, hazugságok, kegyesek és kegyetlenek. Káros anyagok, ármány, veszekedés, szerelem, könyörgés, borzongás, álomvilág… Hazugságok, rettegés, vágyakozás. Rettegés, félelmek, vágyakozás, újabb félelmek, fenyegetés. Fenyegetettség, kiszolgáltatottság, megalázkodás.

Újabb könyörgések, sírás, nevetés, rettegés, borzongás, öröm, bánat. Büszkeség, rohanás, fájdalmak.

Újabb könyörgések, sírás, nevetés, remény.

Újabb szakítás, új kapcsolat. Hazugságok végtelen sora.

Leány gyermek: új élet kezdete, a szó szoros értelmében!

Az isteni rendben mindennek megvan az oka. Annak is, hogy mikor miként döntünk. Ha ez így van, akkor a szabad akarat egy illúzió? Ha úgy hisszük, hogy van választási lehetőségünk, akkor az vajon tényleg úgy van? Vagy csupán előre megírt és az isteni rendbe pontosan illeszkedő döntéseket tudjuk hozni, mert amiről azt hisszük, hogy a mi döntésünk, azt valójában Isten intézi? Hiszen Isten mindenható. Isten mindenkire vigyáz, Isten mindenkit tanít, Isten mindenhol ott van.


Written by Syssa®